dinsdag 26 april 2016

LA2 afgerond!!!

YES!!!! Gisteravond de beoordeling van LA2 ontvangen: die kan ik afvinken!


Ik kan zeggen dat ik oprecht trots op mezelf ben dat ik een beoordeling Goed heb ontvangen (zie link hieronder). Super fijn om na het zwoegen om LA1 binnen te slepen, nu gewoon in 1x de buit binnen te hebben. Ook ben ik erg blij met de feedback van Marleen: ze heeft echt aandacht besteed aan kwalitatief goede en rijke feedback, -up en -forward. Dat geeft me weer een mooi inzicht in het studentenperspectief: feedback is gewoon enorm belangrijk om zowel gemotiveerd te raken en te blijven als om de beoordeling op taakniveau goed te kunnen plaatsen/ begrijpen.

Bedankt, Marleen!

Beoordeling LA2

maandag 25 april 2016

LA5-1

Zo! Twee weken geleden was de deadline voor het inleveren van de producten (waaronder het self-assessment) van LA2. Tot de laatste minuut heb ik nog keihard zitten werken om het voor aanvang van de bijeenkomst op maandag "al" in te kunnen leveren. Daarom geen tijd gehad om me voor te bereiden op de aftrap van LA5-1. Dat was wel even schrikken toen het tijdpad in beeld kwam!!!
 Na twee weken (vandaag dus) is het de bedoeling dat je een probleemstelling hebt geformuleerd en een globale opzet hebt gemaakt voor je theoretisch kader. Twee weken dáárna (09 mei) zou je de eerste opzet mogen inleveren van je onderzoeksplan.

Adem in - adem uit - adem in - adem uit.....

Ik heb dus nu al een achterstand, want ik ga morgen pas (weer) in gesprek met mijn collega's met als doel om een goed onderwerp voor mijn praktijkonderzoek te vinden. Een onderwerp! Dus nog geen probleemstelling! En ook nog zeker geen opzet voor een theoretisch kader!
Verder ben ik ook erg bang dat mijn collega's echt niet zitten te wachten op mijn verzoek om mee te denken en/ of mee te doen, aangezien ze het al ENORM druk hebben met de curriculumherziening. Mijn belangrijkste doel wordt dan ook om ze duidelijk te maken dat ik ze met mijn onderzoek hopelijk juist kan ondersteunen; door minder goed lopende processen in kaart te brengen, door de mooie plannen die ze hebben bedacht ook te evalueren, of door een interventie die ze hopelijk lastenverlichting gaat opleveren. Dat laatste kunnen door een meer effectieve aanpak of organisatie van het onderwijs, maar zeker ook door een toenemende motivatie van studenten, waardoor het voor zowel docent als student prettiger werken is.

Ik heb ervoor gekozen om morgen tijdens de team2daagse een korte presentatie te geven van mijn curriculumanalyse en mijn trapmodellen, de collega's en evt aanwezige studenten te vragen een vragenlijst in te vullen, om mogelijke onderzoeksonderwerpen boven tafel te krijgen èn uiteraard met de verschillende teams in gesprek te gaan over waar hun innovatiebehoeften liggen. ijn hoop is dat ik dus na morgen een goed beeld heb van wat er leeft en waaraan komend studiejaar het meeste behoefte is. Ik hou mijn hart vast...

Tijdens de korte vakantie die we als gezin gepland hebben, gaan er dus studieboeken mee, net als de laptop, om niet teveel achterop te raken.Het tijdpad vind ik erg krap bemeten, vooral als je bedenkt dat een week vakantie eigenlijk minder werkbare uren heeft door de aanwezigheid van de kinderen. Hartstikke gezellig, maar je kunt niet echt meters maken!

We gaan zien hoe ver we komen: eerst morgen maar eens aan de bak!

zaterdag 9 april 2016

Aanvullende literatuurlijst






Tijdens het opstellen van de trapmodellen en het herontwerp heb ik uiteraard gebruik gemaakt van verschillende bronnen. Bij zowel de trapmodellen als het herontwerp heb ik een bibliografie toegevoegd van de bronnen die direct in het betreffende document genoemd zijn, omdat ze een directe link hadden met wat beschreven werd. Uiteraard zijn de uitgewerkte ideeën op veel meer bronnen gebaseerd. Deze bronnen zijn opgenomen in de aanvullende literatuurlijst.

Definitieve trapmodellen

Ze zijn af! De trapmodellen zijn uitgewerkt op basis van de feedback die ik van Marleen en van mijn ontwerpteamgenoten heb gekregen.

In het proces vond ik het vooral lastig om in de tabellen de linker kolom te benoemen: Waar gaat het over? Waarop heeft deze trede betrekking? Ik ben op zoek gegaan naar voorbeelden van trapmodellen, ben in gesprek gegaan met mijn medestudenten en ben toen tot de conclusie gekomen dat ik vooral meer moest gaan lezen over de concepten autonomie, motivatie, vraaggestuurd onderwijs en zelfsturend leren om hierachter te komen. Dat hielp gelukkig, want in de overweldigende hoeveelheid literatuur die hierover te vinden is, ontdekte ik al snel verschillende aspecten die belangrijk zijn om mee te nemen bij de ontwikkeling van aanbodgestuurd naar vraaggestuurd onderwijs (trapmodel docenten) en voor de ontwikkeling van laagmotiverend naar hoog motiverend leren (trapmodel voor studenten). Toen ik dat erin ging verwerken, stond een en ander toch nog vrij snel op papier.

Dan was er nog de uitdaging om dit op een dusdanige manier vorm te geven dat het ook voor een lezer duidelijk is hoe de trap in elkaar zit. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om (indien noodzakelijk) in de meest linkse kolom een hoofdthema te benoemen, in de tweede kolom de eventuele subthema's op te nemen en deze subthema's dan in de daaropvolgende kolommen per trede uit te werken. Om inzichtelijk te maken dat de verschillende subthema's allemaal tot hetzelfde hoofdthema behoren, heb ik gekozen voor verschillende kleurnuance binnen dezelfde kleurgroep (ik klink als Jan des Bouvrie!). Verder geven de pijlen aan hoe de ontwikkeling het meest wenselijk verloopt. Hiermee heb ik de feedback van Marlon denk ik goed verwerkt.
Ik heb nog heel goed gekeken of ik vind dat de afzonderlijke tredes nu goed op elkaar aansluiten (dank, Marleen!) en ben daar nu tevreden over.

Via deze link zijn mijn trapmodellen te bereiken: trapmodellen

Definitief herontwerp

Een paar weken geleden begon ik mijn pitch met de volgende woorden: "Ik heb een droom...". Die droom kreeg steeds meer vorm en hoe langer ik ermee bezig was, des te meer ik hoopte dat die droom ooit uit gaat komen! Naar mijn bescheiden mening hebben we als docenten al lang genoeg de touwtjes in handen gehad en we zijn er met z'n allen ook flink moe van: heel veel geven en daarvoor (te?) weinig terug ontvangen van studenten. Erg vermoeiend en soms ronduit frustrerend. Logisch misschien als we studenten vragen te doen wat wij willen! Het wordt tijd dat ze ons gaan vertellen wat zij willen. En daar gaan wij ze bij helpen. Dat wordt nog steeds hard werken, maar hopelijk gaat het zowel ons als hen veel meer opleveren.
In het herontwerp dat ik heb gemaakt, ben ik mijn droom gaan uitwerken. Ik realiseer me dat dit niet iets is wat we er na de zomervakantie "even in fietsen": het heeft vele haken en ogen. Maar geen enkel aandachtspunt dat ik benoem lijkt mij onoverkomelijk.
Mijn bezoek aan Agora (Niekée Roermond) heeft me de ogen geopend dat we soms gewoon moeten durven, ook al zullen er mensen steigeren!
Het lijkt mij erg uitdagend om samen met mijn collega's verder te sleutelen aan dit ontwerp. Tijdens de komende team2daagse zal ik het herontwerp aan ze presenteren, nadat ik het ze afgelopen week al per mail heb gestuurd.  

Definitieve conceptmap



Bij het maken van deze conceptmap heb ik me verschillende zaken gerealiseerd en ben ik tegen verschillende zaken aan gelopen.
Zo ben ik erachter gekomen dat het maken van een conceptmap me voor de korte termijn niet heel veel oplevert (sorry...); dat wat ik al in mijn hoofd heb, komt terecht op "papier" en daarmee kom ik naar mijn idee niet direct verder in mijn leerproces. Het zat er al... Blijkbaar vind ik het niet zo heel moeilijk om verschillende concepten aan elkaar te linken. Het maken van de conceptmap heeft dan ook vooral veel tijd en frustratie gekost om het zo op "papier" te krijgen zoals ik het voor me zag en daar werkte Mindmanager niet altijd aan mee. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik aan de hand van deze conceptmap wel veel gemakkelijker aan anderen de verschillende concepten en hun relaties zou kunnen uitleggen dan wanneer ik dat uit mijn hoofd zou moeten doen.
Daarnaast denk ik zeker dat het op de lange termijn een waardevol document is. De conceptmap kan blijven groeien en geeft een heel mooi compact overzicht van alle theorie die je in de loop der tijd verzamelt. Ik denk dat ik er nog met gemak 50 concepten aan had kunnen toevoegen op basis van de literatuur die ik bestudeerd heb voor mijn herontwerp en de overige opdrachten van LA2, maar "enough is enough".
Ik heb geprobeerd de concepten die het belangrijkst waren voor mijn trapmodellen en herontwerp er in ieder geval in te verwerken en daar ben ik tevreden over. Graag had ik nog meer inzichten van verschillende auteurs gelinkt aan concepten als flow, vraaggestuurd onderwijs en engagement, maar daar werd de map niet duidelijker van.  Het is nu al best lastig om alle pijlen goed te volgen en het bijpassende label erbij te vinden, maar ik denk toch dat dat tot op deze hoogte gelukt is.

Kortom: dit is 'm, dit blijft 'm (voor nu) en ik ben er blij mee!

Conceptmap defiitief (= MindManager-file, dus alleen te openen in een omgeving waarin MindManager geïnstalleerd is, bijv. via Citrix/ Fontys-omgeving!)

Curriculumanalyse definitief

Curriculumanalyse Deel A
Curriculumanalyse Deel B
Curriculumanalyse Deel C (Prezi)

maandag 4 april 2016

Intervisie functioneren ontwerpbureau

Als afsluiting van LA2 mochten we van Adriaan weer met elkaar in gesprek over hoe we de samenwerking in ons ontwerpbureau hebben ervaren. We kozen (wederom) twee kernkwaliteiten per persoon en hebben uitgewerkt hoe wij vonden dat we die kwaliteiten hebben ingezet en wat anderen daarvan gemerkt konden hebben. Vervolgens mochten de teamleden van het ontwerpbureau op de achterkant hun ervaringen met mij beschreven. Het viel ons op dat daar eigenlijk vooral ruimte was voor positieve feedback en er niet echt ruimte was voor verbeterpunten. Op de foto's zijn mijn eigen bijdrage en die van Marlon, Martine en Annette te zien.

Hoewel het heel prettig is om te lezen dat je bijdrage aan het team gewaardeerd wordt, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten waarin je nog kunt groeien. Dit staat dus niet op de foto's. De dames hadden voor mij unaniem als tip om mijn bijdrage aan de conversatie wat beter aan te laten sluiten bij het niveau van het gesprek. Ze hebben mij ervaren als iemand die heel snel dingen doorziet, de helicopterview te pakken heeft of (iets praktisch als) Engelstalige informatie kan vertalen. Daarmee kies ik soms taalgebruik dat niet aansluit bij mijn gesprekspartner(s), die daardoor veel moeite moeten doen om mij te begrijpen ("Als jij iets zegt dan moet ik eerst zelf twee denkstappen maken, voordat ik begrijp wat jij bedoelt").
Marlon, Martine en Annette gaven aan dat ze denken dat dit ook samenhangt met mijn werksetting: het HBO, omdat daar vaker over onderwijs wordt gesproken (of op een andere manier) dan in hun werkomgeving (PO, VMBO en MBO).
 
Ik heb deze feedback even op me in laten werken en ben trots op de feedback die de dames op de formulieren hebben geschreven! Het aandachtspunt herken ik, hoewel ik er ook wel even van schrok, omdat het unaniem was en het blijkbaar vrij duidelijk was dat iedereen deze tip zou geven. Daar ben ik dan toch niet voldoende alert op geweest.... Ik ben erachter gekomen dat het me best goed lukt om (bij anderen) een structuur te doorzien. De manier waarop ik getracht heb te helpen is dus blijkbaar toch niet helemaal de goede geweest, ondanks dat iedereen aangeeft de hulp uiteindelijk wel te waarderen (als mijn boodschap bij ze geland is). Ik neem als tip mee dat ik vaker moet checken of mijn feedback of hulp duidelijk is. Het raakt ook een ontwikkelpunt dat ik al heel lang met me meesleep, namelijk dat ik vrij direct ben en dat ik arrogant over kan komen. Hier probeer ik me al heel lang bewust van te zijn en eraan te werken, maar af en toe steekt het weer de kop op.
 
Ergens vind ik het ook wel een verkapt compliment trouwens, omdat het "snel" zijn denk ik ook een bepaalde kwaliteit weergeeft: snel dingen doorzien en snappen en snel op metaniveau kunnen kijken zijn wel kwaliteiten die ik een MLI-er toedicht. Nu nog de juiste toon aanslaan dus!
Achteraf gezien denk ik ook dat er naast mijn eigen verantwoordelijkheid voor dit punt (veruit het belangrijkste!) ook een stuk verantwoordelijkheid bij mijn teamleden ligt: als ik niet duidelijk ben of te snel ga, mogen ze me dat natuurlijk altijd direct teruggeven. Ik hoop dat ik mezelf toegankelijk genoeg heb opgesteld voor deze just-in-time feedback en neem alle punten (dus zeker ook de positieve!) mee naar LA5!


Uitwerking herontwerp

Ik ben nu echt aan de slag gegaan met het uitwerken van de losse ideeën die ik had voor het herontwerp. Ik heb hierbij de volgende opzet gehanteerd:
- hoofddoel
- verantwoording
- korte beschrijving 3 ideeën
- uitwerking per idee:
* beschrijving van de aanleiding voor de nieuwe opzet
* globale beschrijving van de nieuwe opzet
* aandachtspunten bij de nieuwe opzet
* voordelen bij de nieuwe opzet
* schematische weergave van de nieuwe opzet

Op dit moment heb ik idee 1 en 2 uitgewerkt. Omdat ik benieuwd ben of ik hiermee de juiste weg ben ingeslagen, plaats ik hem op mijn blog in de hoop dat iemand er op wil schieten :-)

Opzet Herontwerp Laura Postma

Ik ben me ervan bewust dat ik de literatuur er in dit document nog niet aan gekoppeld heb: work in progress...