Agora is geen school maar een VO-leerplein binnen Niekée, een VMBO-school in Roermond. Op dit moment leren er 61 kinderen binnen Agora. Deze kinderen zijn binnengekomen met zeer uiteenlopende schooladviezen (van VMBO basis tot gymnasium) en zitten allemaal door/bij elkaar. Er zijn geen klaslokalen, er is geen rooster, er zijn geen toetsen, geen cijfers, geen rapporten, er zijn geen vooropgezette leerdoelen die kinderen moeten behalen. Het leren is "uitgekleed" tot aan de essentie:
Er is een leerling die wil en kan leren, die wordt begeleid door een leraar in een geschikte leeromgeving en samen bepalen zij het leerproces van de leerling (wat geen bestaand curriculum is!).
Dhr. Fasen geeft aan dat we moeten loskomen van conventies (een school is niet per se een groot gebouw met gangen en lokalen) en dat onderwijsdirecties 'verhalenvertellers' moeten worden; schrijf het beleid pas op als het werkt en bepaal het niet vooraf!
Hij geeft aan dat Agora werkt met een ZEKERHEID (ieder kind wil en kan leren) een PROBLEEM (gebrek aan motivatie, leraren te weinig beroepstrots, de grote kloof tussen school en samenleving, de lage innovatieve kracht van scholen) en een DOELSTELLING (het kind leert zich afvragen: in welke wereld wil ik leven?)
Dat laatste probeert Agora te bereiken door het creëren of gebruiken van zogenaamde 'wonder-moments' met daaraan gekoppeld een vraag: "Wauw! Wat is dat?" Dit vanuit de overtuiging dat kinderen (enkel?) leren vanuit verwondering. Dit is ook het enige waaraan in de eerste 3 weken op Agora aandacht wordt besteed: wat is mijn droom?
Een dag op Agora start voor de leraren om 08.00uur met een daily scrum en het doornemen van de actualiteiten (om aan te kunnen sluiten op waarover de kinderen zich mogelijk verwonderen). Om 09.00u komen de kinderen, waarmee ze in gesprek gaan. Daarna gaan de kinderen aan de gang met hun onderzoeksprojecten, er wordt aandacht besteed aan rekenen en talen volgens de Rosetta Stone methode (interactief online leren van een taal). Vervolgens zijn er coachgesprekken met 1 van de 7 Agoriaanse-meesters en daarna gaan de kinderen weer verder met hun onderzoeksprojecten. Ouders van de kinderen op Agora leggen zich vast om 2 dagen per jaar hun eigen wereld naar Agora te brengen door bijvoorbeeld de kinderen (die daar interesse in hebben) iets te leren over hun baan, hun rol als ouder of hoe het is om zonder baan thuis te zitten. Het gaat om het binnenhalen van de echte wereld in Agora. Daarom zijn gasten altijd welkom bij Agora, maar alleen als ze ook iets meebrengen uit hun eigen wereld (dmv een gastles/ workshop oid).
Er zijn 7 Agoriaanse meesters: leraren die elk kind kennen en weten hoe hun persoonlijke leerroute eruit ziet. Ze voeren coachingsgesprekken met de kinderen waarin ze onder andere bespreken wat de kinderen willen gaan doen, hoe ze het aan gaan pakken, wat ze daarbij nodig hebben en, achteraf, hoe het proces is verlopen, wat beter of anders kan een volgende keer en vooral: wat ze ervan geleerd hebben. Ook "sturen" zij het leerproces naast het kind (o.a. middels bestaande methodieken).
Kinderen worden uitgedaagd zich te ontwikkelen binnen de 5 werelden van Agora:
* Artistiek
* Wetenschappelijk
* Spiritueel
* Sociaal/ Ethisch
* Maatschappelijk
Zo vertelde Dhr. Fasen over een leerling die 2 dagen het complete WiFi-netwerk van de school had platgelegd middels een D-DOS aanval. Deze jongen werd niet aangegeven bij de politie en van school gestuurd, maar (naast een zeer goed gesprek met de jongen zelf en zijn ouders) ook uitgedaagd om zijn medeleerlingen te vertellen over de sociaal/ ethische kant van cyberaanvallen. Hiermee moest hij zijn wetenschappelijke talent vanuit een ander perspectief benaderen om ook dat perspectief te versterken. Daarnaast is de jongen gevraagd om de afdeling ICT te ondersteunen bij het voorkomen van een volgende actie op dit vlak. Hiermee wordt zijn talent juist ingezet.
Dhr. Fasen was wel enigszins terughoudend in het volgen van de "hype" waarin we vinden dat kinderen hun talenten moeten ontwikkelen. Hij geeft aan dat de talenten die zich al geopenbaard hebben, weinig begeleiding meer nodig hebben, maar dat we juist op zoeken moeten gaan naar de talenten die latent aanwezig zijn ("als je nooit een viool in je handen krijgt, zal je nooit weten of je daar talent voor hebt"). Ook moet het talent binnen de ene Agoriaanse wereld, dus ook worden belicht vanuit de andere werelden.
De leeromgeving van Agora is 1 open ruimte die in samenspraak met de kinderen is ingericht.
"Toetsen"
Het Duitse ICT-bedrijf Target Process heeft samen met Agora een systeem ontwikkeld waarin de voortgang van de kinderen inzichtelijk is voor school, de ouders en de leerling zelf. Het visualiseert het leerproces en motiveert leerlingen om de volgende stap te zetten. Dit systeem is gebaseerd op de taxonomie van Marzano.
Alle kinderen van Agora doen uiteindelijk mee met het Centraal Schriftelijk Eindexamen. Kinderen leren daar naartoe in hun eigen tempo en volgorde, maar leraren monitoren dit strikt en proberen leerlingen te motiveren om met "verplichte" onderdelen aan de gang te gaan.
Elke 6 weten is er een 'community-bijeenkomst' waar de kinderen aan hun ouders laten zien wat ze geleerd hebben (niet: wat ze gedaan hebben!). Jaarlijks is er een gesprek tussen school, ouders en leerling waarin besproken wordt hoe het kind zich heeft ontwikkeld op de volgende gebieden:
* persoonlijke groei
* ondernemendheid
* sociaal
* kunnen
Kinderen worden hierbij niet vergeleken met een norm of met hun medeleerlingen, maar met zichzelf.
Het bezoek aan Agora was voor mij ERG inspirerend en een mooi voorbeeld van een ECHT innovatieve "school"!!! Absoluut een 'vleugel-moment'!!!
Nikè, godin van de overwinning
Blog Jan Fasen https://jan1fasen.wordpress.com/
Website Agora Roermond: http://www.agoraroermond.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten