woensdag 24 februari 2016

Bezoek innovatieve school: Agora (Niekée, Roermond)


 
Afgelopen maandag (22-02-2016) werden wij, een groep van 11 MLI-studenten, zeer hartelijk ontvangen door Dhr. Jan Fasen, directievoorzitter van het Mundium College en mede-bedenker van Agora.

Agora is geen school maar een VO-leerplein binnen Niekée, een VMBO-school in Roermond. Op dit moment leren er 61 kinderen binnen Agora. Deze kinderen zijn binnengekomen met zeer uiteenlopende schooladviezen (van VMBO basis tot gymnasium) en zitten allemaal door/bij elkaar. Er zijn geen klaslokalen, er is geen rooster, er zijn geen toetsen, geen cijfers, geen rapporten, er zijn geen vooropgezette leerdoelen die kinderen moeten behalen. Het leren is "uitgekleed" tot aan de essentie:
Er is een leerling die wil en kan leren, die wordt begeleid door een leraar in een geschikte leeromgeving en samen bepalen zij het leerproces van de leerling (wat geen bestaand curriculum is!).
Dhr. Fasen geeft aan dat we moeten loskomen van conventies (een school is niet per se een groot gebouw met gangen en lokalen) en dat onderwijsdirecties 'verhalenvertellers' moeten worden; schrijf het beleid pas op als het werkt en bepaal het niet vooraf!
Hij geeft aan dat Agora werkt met een ZEKERHEID (ieder kind wil en kan leren) een PROBLEEM (gebrek aan motivatie, leraren te weinig beroepstrots, de grote kloof tussen school en samenleving, de lage innovatieve kracht van scholen) en een DOELSTELLING (het kind leert zich afvragen: in welke wereld wil ik leven?)

Dat laatste probeert Agora te bereiken door het creëren of gebruiken van zogenaamde 'wonder-moments' met daaraan gekoppeld een vraag: "Wauw! Wat is dat?" Dit vanuit de overtuiging dat kinderen (enkel?) leren vanuit verwondering. Dit is ook het enige waaraan in de eerste 3 weken op Agora aandacht wordt besteed: wat is mijn droom?

Een dag op Agora start voor de leraren om 08.00uur met een daily scrum en het doornemen van de actualiteiten (om aan te kunnen sluiten op waarover de kinderen zich mogelijk verwonderen). Om 09.00u komen de kinderen, waarmee ze in gesprek gaan. Daarna gaan de kinderen aan de gang met hun onderzoeksprojecten, er wordt aandacht besteed aan rekenen en talen volgens de Rosetta Stone methode (interactief online leren van een taal). Vervolgens zijn er coachgesprekken met 1 van de 7 Agoriaanse-meesters en daarna gaan de kinderen weer verder met hun onderzoeksprojecten. Ouders van de kinderen op Agora leggen zich vast om 2 dagen per jaar hun eigen wereld naar Agora te brengen door bijvoorbeeld de kinderen (die daar interesse in hebben) iets te leren over hun baan, hun rol als ouder of hoe het is om zonder baan thuis te zitten. Het gaat om het binnenhalen van de echte wereld in Agora. Daarom zijn gasten altijd welkom bij Agora, maar alleen als ze ook iets meebrengen uit hun eigen wereld (dmv een gastles/ workshop oid).

Er zijn 7 Agoriaanse meesters: leraren die elk kind kennen en weten hoe hun persoonlijke leerroute eruit ziet. Ze voeren coachingsgesprekken met de kinderen waarin ze onder andere bespreken wat de kinderen willen gaan doen, hoe ze het aan gaan pakken, wat ze daarbij nodig hebben en, achteraf, hoe het proces is verlopen, wat beter of anders kan een volgende keer en vooral: wat ze ervan geleerd hebben. Ook "sturen" zij het leerproces naast het kind (o.a. middels bestaande methodieken).


Kinderen worden uitgedaagd zich te ontwikkelen binnen de 5 werelden van Agora:
* Artistiek
* Wetenschappelijk
* Spiritueel
* Sociaal/ Ethisch
* Maatschappelijk

Zo vertelde Dhr. Fasen over een leerling die 2 dagen het complete WiFi-netwerk van de school had platgelegd middels een D-DOS aanval. Deze jongen werd niet aangegeven bij de politie en van school gestuurd, maar (naast een zeer goed gesprek met de jongen zelf en zijn ouders) ook uitgedaagd om zijn medeleerlingen te vertellen over de sociaal/ ethische kant van cyberaanvallen. Hiermee moest hij zijn wetenschappelijke talent vanuit een ander perspectief benaderen om ook dat perspectief te versterken. Daarnaast is de jongen gevraagd om de afdeling ICT te ondersteunen bij het voorkomen van een volgende actie op dit vlak. Hiermee wordt zijn talent juist ingezet.
Dhr. Fasen was wel enigszins terughoudend in het volgen van de "hype" waarin we vinden dat kinderen hun talenten moeten ontwikkelen. Hij geeft aan dat de talenten die zich al geopenbaard hebben, weinig begeleiding meer nodig hebben, maar dat we juist op zoeken moeten gaan naar de talenten die latent aanwezig zijn ("als je nooit een viool in je handen krijgt, zal je nooit weten of je daar talent voor hebt"). Ook moet het talent binnen de ene Agoriaanse wereld, dus ook worden belicht vanuit de andere werelden.

De leeromgeving van Agora is 1 open ruimte die in samenspraak met de kinderen is ingericht.


"Toetsen"
Het Duitse ICT-bedrijf Target Process heeft samen met Agora een systeem ontwikkeld waarin de voortgang van de kinderen inzichtelijk is voor school, de ouders en de leerling zelf. Het visualiseert het leerproces en motiveert leerlingen om de volgende stap te zetten. Dit systeem is gebaseerd op de taxonomie van Marzano.

Alle kinderen van Agora doen uiteindelijk mee met het Centraal Schriftelijk Eindexamen. Kinderen leren daar naartoe in hun eigen tempo en volgorde, maar leraren monitoren dit strikt en proberen leerlingen te motiveren om met "verplichte" onderdelen aan de gang te gaan.
Elke 6 weten is er een 'community-bijeenkomst' waar de kinderen aan hun ouders laten zien wat ze geleerd hebben (niet: wat ze gedaan hebben!). Jaarlijks is er een gesprek tussen school, ouders en leerling waarin besproken wordt hoe het kind zich heeft ontwikkeld op de volgende gebieden:
* persoonlijke groei
* ondernemendheid
* sociaal
* kunnen

Kinderen worden hierbij niet vergeleken met een norm of met hun medeleerlingen, maar met zichzelf.

Het bezoek aan Agora was voor mij ERG inspirerend en een mooi voorbeeld van een ECHT innovatieve "school"!!! Absoluut een 'vleugel-moment'!!!   
Nikè, godin van de overwinning
 
 
Website Agora Roermond: http://www.agoraroermond.nl/
 


vrijdag 19 februari 2016

Totaaloverzicht opdracht Curriculumanalyse A, B & C incl. peerfeedback

Update: dit is NIET de laatste versie van de curriculumanalyses; zie post 09-04-2016)

Curriculumanalyse Deel A (versie 02-03-2016)

Curriculumanalyse Deel A (versie 23-03-2016)

Curriculumanalyse Deel B

Curriculumanalyse Deel C

peerfeedback Marlon Beekman

feedback Adriaan Mellema en Marleen van den Engel

Sociale netwerken

Afgelopen maandag een bijeenkomst gehad over sociale netwerken. Heel eerlijk: ik vond het jammer dat we hiervoor op een "witte maandag" naar de opleiding moesten komen, want we hadden dit prima op afstand kunnen doen naar mijn idee. Dat had mij persoonlijk de gelegenheid geboden om aanwezig te zijn bij een team2daagse over curriculumherziening op mijn eigen opleiding. Hoogstwaarschijnlijk had dit heel wat meer bijgedragen aan mijn ontwikkeling op het gebied van Leren en Innoveren.

Tot zover de kritische noot....

We hebben in de genoemde bijeenkomst inzichtelijk gemaakt hoe ons sociale netwerk m.b.t. onderwijsinnovatie is opgebouwd. Vooraf dacht ik dat ik dan heel snel klaar zou zijn en dat mijn medestudenten veeeeeeel meer contacten hebben op dat vlak. Uiteindelijk bleek het me mee te vallen: ik kwam zelfs een regel tekort op het formulier. Wel denk ik dat het niveau waarop deze gesprekken hebben plaatsgevonden niet allemaal zo diepgaand zijn geweest als mogelijk bij sommige anderen. Maar: we zien het maar als een 0-meting. Mijn "behoefte" aan het opdoen van nieuwe contacten in de organisatie is nog wel bedroevend laag. Ik vind het best spannend om zelf actief onbekende mensen te benaderen, ook privé, dus dat is nog een ontwikkelpunt.
Bijgaand de foto's van de 2 producten:

zondag 14 februari 2016

Curriculum-analyse Deel C

Een samenvatting van mijn curriculum-analyse is weergegeven in een Prezi via onderstaande link

Curriculum-analyse Deel C

Visiestuk LA1 - herziene versie


Er zijn nog heeeeel wat uurtjes in de herziening van het visiestuk gaan zitten. Omdat ik de focus van het stuk heb verlegd, heb ik ook weer veel nieuwe literatuur gezocht en gelezen en had het invloed op eigenlijk het hele stuk, zodat er veel 'nieuw' is in deze versie. Ik heb vooral geprobeerd om de gebruikte concepten inhoudelijk beter uit te werken (door nu ook voor- en nadelen van elk concept te noemen en de relatie tussen de concepten explicieter te benoemen) en ik heb geprobeerd om bij elk argument in het theoretisch kader steeds de terugkoppeling naar mijn stelling te maken. Ik denk dat dat goed gelukt is, maar helaas is mijn mening hierin niet de allerbelangrijkste... Waar ik bang voor ben, is dat ik het stuk zó extreem heb aangepast, dat het nu nog slechter is dan de eerste versie. 
Ik hoop dus dat ik niet heel lang in spanning wordt gehouden over de uitslag.

Visiestuk herziene versie

Update:
Ik heb het visiestuk GEHAALD! Audrey heeft mijn harde werken uiteindelijk beloond met 7x een voldoende en 3x een goed, waardoor mijn eindbeoordeling op een Voldoende is uitgekomen. Zie hieronder haar beoordeling

Beoordelingsrubric Visiestuk kans 1 en 2

Curriculum-analyse Deel B

Tijdens het maken van zowel Deel A als Deel B, kom ik erachter hoe goed we onze zaakjes eigenlijk op orde op de opleiding: ik kan voor de antwoorden op elke vraag wel 4 verschillende bronnen aanleveren! Als ik iets zoek is het een kwestie van het juiste document vinden en daar staat het dan allemaal keurig in. Ik ben trots op onze opleiding!

De versie van Deel B die ik hierbij post is nog niet af: het antwoord op vraag 5 ontbreekt nog, omdat die sterkte-/ zwakte-analyse ook bij Deel A nog ontbreekt. Maar: ook tussenproducten mag je posten en ik ben niet bang voor feedback, dus...

Curriculum-analyse Deel B

Maar: nu is 'ie af:

Curriculum-analyse Deel B - definitief

Curriculum-analyse Deel A

Nou, ik weet ook waar mijn grootste aandachtspunt ligt bij het maken van opdrachten: ik loop er steeds tegenaan dat ik het aantal woorden dik overschreid... Ik vind gewoon heel veel belangrijk! Het to-the-point formuleren en het scheiden van hoofd- en bijzaken is kennelijk nog iets waar ik me verder in moet ontwikkelen. De oorzaak van het probleem ligt er voor mij denk ik in, dat ik met twee petten op denk: als eerste met de pet van de student MLI, maar zeker niet ondergeschikt daaraan: als collega binnen het team Logopedie. Door die tweede pet wil ik het document echt compleet en overzichtelijk laten zijn voor mijn collega's, waardoor ik zaken extra goed wil onderbouwen met stukken en ook door zo veel mogelijk ook naar het meso- en macroniveau te kijken. En dat kost woorden! Dit is de versie zoals ik hem nu heb: zo'n 900 woorden (100 teveel dus) en ik heb de sterkte-/ zwakte-analyse er nog niet bij staan.... Morgen maar eens even met Annette brainstormen!

Curriculum-analyse Deel A

Update! Ik heb geknipt, gesneden en geschrapt en ben gekomen tot onderstaande versie (de eerdere versie is naar mijn mening dus beter bruikbaar voor mijn collega's)
 

maandag 1 februari 2016

Divergerend denken

Na een 'wilde' sessie waarin we werden uitgedaagd om een divergente vraag op te stellen in relatie tot ons idee voor een herontwerp, kwam ik tot de conclusie dat het best lastig is om een goede balans te vinden (als die al mogelijk is) tussen:
1. Een vraag formuleren die de ruimte biedt om open, vrij, out-of-the-box en zonder grenzen te beantwoorden, en
2. Een vraag te formuleren die aansluit bij de innovatiebehoefte zoals die geformuleerd is binnen je eigen onderwijsinstelling.

Uiteindelijk is het belangrijk om op zoek te gaan naar 'de vraag ACHTER de vraag'.

Zo zie je hieronder nog de vraag staan die gericht is op het verkleinen van het docent-aandeel in de tutorlessen, maar is deze via de sessie al aangepast naar het vergroten van het student-aandeel. Daarnaast hoeft dat misschien niet alleen tijdens de tutorlessen, maar is het mogelijk ook wenselijk dat dit in al ons onderwijs meer aandacht mag krijgen! Stof tot nadenken dus....

Hieronder de creatieve ideeën van mijn ontwerpbureau-collega's aangevuld met ideeën van een ander ontwerpbureau:

 
Wat ik leuk vond (en ook confronterend...) is dat ik tijdens het bespreken van de binnengekomen ideeën direct met mijn neus op de feiten werd gedrukt: ook ik loop in de valkuil van tunnelvisie! Ik schoot het idee om kennisclips in te zetten direct af, omdat het hier niet gaat om hoorcolleges, maar natuurlijk kunnen kennisclips ook heel functioneel zijn om een bepaalde kennis (bijvoorbeeld uitleg van opdrachten) over te dragen. Ook zou het maken van kennisclips door studenten docenten in volgende studiejaren tijd kunnen besparen, wanneer zij de beste clip inzetten in hun eigen onderwijs.
Wat ook nog verfrissend was, was de blik van de medestudenten die de studenten als tutoren hadden bekeken. Dit levert (ondanks dat dat nu niet het geval is) leuke ideeën op!
 
Weer wat geleerd dus! 

Sparkcenters

Innovatieve school-opdracht
 
In eerste instantie was het mijn bedoeling om één van de relatief nieuwe sparkcentres (mede-) opgezet door de HAN te bezoeken voor deze opdracht. helaas bleek het niet mogelijk te zijn om dit gepland te krijgen op 22 feb, maar wellicht dat ik er in de toekomst nog eens een kijkje ga nemen! Klinkt wel erg inspirerend! Zie het YouTube-filmpje hieronder!